Úvodní stránka > Ze zahraničí > Socialističtí šmejdi v praxi

Socialističtí šmejdi v praxi

20. listopadu 2014 Napsat komentář Go to comments

vlacekUrčitě znáte akce tzv. „šmejdů“ kteří lákají seniory na nejrůznější akce při kterých prezentují něco zadarmo. Tu oběd, tu návštěvu nějaké památky a nebo třeba hodnotný dárek.
Myslím, že již všichni a nebo téměř všichni víme, že nic zadarmo ve skutečnosti neexistuje a „šmejdi“ jen využívají neznalost jiných k tomu, aby je okradli.

Od 17. listopadu tohoto roku na Slovensku Ficova socialistická vláda prosadila, že pro děti do 15 let, studenty a důchodce je ve vlacích v celé SR jízdné zdarma. Navíc je to platné nejen pro Slováky, ale pro všechny občany EU. Více naleznete například na tomto odkazu.

V odkazovaném článku se dozvíte o velkém zájmu o tuto možnost, téměř srdcervoucí příběh penzisty, který při penzi kolem 11 tisíc si údajně jinak nemůže dovolit jet vlakem a příběh muže, který si řádně zakoupil jízdenku a kvůli narvanému vlaku si při tříhodinové cestě nesedl a hodlá jet příště vlakem, kde se zdarma nejezdí a je sice dražší, ale alespoň si bude moci sednout.

Někdo této novince tleská, viděl jsem v některých diskuzích i nadšení, že prý stát něco dělá pro potřebné, ale většina lidí zase tak nadšená není.

Je vcelku jasné, že při volbě toho, zda použiji něco co je placené a nebo místo toho neplacenou alternativu, má ona neplacená možnost hodně často přednost. Důležité je ale i uvědomit si, že zadarmo není nic.
Každá neplacená nabídka, nabídka zdarma, je vždy s něčím spojena. Jako u těch „šmejdů.“ Vždy to musí někdo zaplatit.

Ficův populistický počin bohužel zaplatí všichni Slováci.

Slovenské ministerstvo dopravy odhadlo, že toto opatření přijde stát ročně nejméně na 13 milionů eur (362 milionů korun), podle odborníků budou finanční dopady mnohem vyšší.

zdroj

Je typicky socialistické nejprve ukrást peníze lidem z kapes a pak je cpát do projektů, které jsou čistě populistické. Místo toho aby byla železnice provozována na komerční bázi, což potřebuje i u nás, cpou se do ní peníze. Pochopitelně peníze těch druhých.

Socialističtí šmejdi na Slovensku tak nastartovali proces, který podle všeho povede k přílivu těch, co se rádi svezou tzv. zdarma. Těm není možné se divit. Využijí možnost.

Výsledkem ovšem může být odliv cestujících jiných typů dopravy. Tito dopravci, například autobusoví dopravci, tak budou muset nějakým způsobem vykrýt výpadky v tržbách. Logicky tak učiní zdražením jízdného a nebo omezením frekvence spojů.
A socialističtí šmejdi pak budou moci říci, že to přeci jde i zadarmo, vždy ve vlacích to funguje.

A až si lidé uvědomí, že to funguje, ale za jejich peníze, tak bude dost pozdě.

No a pak že ti nejhorší šmejdi jsou na předváděcích akcích.

  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář