Úvodní stránka > Různé > Mráz přichází z Dumy

Mráz přichází z Dumy

Použití parafráze známé knihy je u tohoto článku, domnívám se, na místě. Při současném dění na domácí politické scéně byla jen okrajově zmíněna poměrně důležitá skutečnost. Ruský komunistický poslanec a bývalý příslušník invazních vojsk v roce 1968 Jurij Petrovič Sinělščikov v ruské Dumě navrhl zákon, aby právě příslušníci invazní armády z roku 1968 byli uznání za válečné veterány se všemi s tím souvisejícími sociálními výhodami.

Nic proti sociálním výhodám, nicméně problém je v tom, jak je návrh zákona odůvodněn.

Rusko by jeho přijetím de facto legitimizovalo vpád vojsk Varšavské smlouvy do tehdejší ČSSR, protože text návrhu označuje okupaci za zákonnou akci. Sovětská armáda podle něj vstoupila na československé území v souladu s právem a okupace byla ve skutečnosti vojenská pomoc proti kontrarevoluci.

zdroj

Nedivím se tedy, že se proti něčemu takovém ohrazují poslanci napříč politickým spektrem, vyjma komunistů, že se ohradil ministr zahraničí a musím kvitovat i krok presidenta Zemana, který si pozval ruského velvyslance se žádostí o vysvětlení.

Podobné snahy komunistů v Rusku tu už byly před třemi léty a neprošly. Rusko tehdy nezapomnělo na vzájemnou smlouvu z roku 1993 okupaci odsuzující.

Současná komunistická aktivita je pak jasným signálem stále trvajícího komunistického nebezpečí. A nejde tu jen o nebezpečí ze strany ruských komunistů, které je zcela jasné. Postoj komunistických poslanců v naší sněmovně je neméně varující.

Nakonec se tento záměr dostal na jednání Poslanecké sněmovny na návrh Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Poslanci přijali drtivou většinou 163 ze 175 přítomných usnesení, že je Sněmovna znepokojena možným přijetím novely zákona o vojenských veteránech Ruské federace. Odmítá navrhované zdůvodnění novely, které konstatuje oprávněnost vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území ČSSR.

Hlasování se zdrželi pouze komunisté, jediný proti byl představitel neostalinistického křídla Stanislav Grospič.

zdroj

Situaci a i samotné hlasování v Dumě je nutno bedlivě sledovat. Ukazuje to na dávno potvrzenou pravdu. Totiž to, že na komunisty je třeba dávat pečlivý pozor. A na Rusko neméně.


Článek vyšel původně v magazínu Abeceda kde ho naleznete na tomto odkazu.

Rubriky:Různé Tagy:, , ,
  1. Martin Grajcar
    08. června 2019 (3.11)

    Zas musim nesouhlasit. Poslancu je jako sr* a kdyz jeden neco placne…. ano, je potreba se durazne ohradit ale sirsi zavery asi nejsou na miste. Lidi toho nakecaji (tuhle treba jedna pani povidala, ze pry to zvladneme).

    Na komouse bych se moc nesoustredil. Jsou (byli a budou) sice skodlivi, ale momentalne dost bez sance. Rusko je nebezpecne, ale obavam se ho asi jako globalniho oteplovani.

    • 08. června 2019 (9.59)

      Pozor na Zelené, ti by Vám s tím oteplováním dali…

      Máte pravdu, že událost není ničím, co by mělo perspektivu na úspěch; už jednou jim podobná aktivita nevyšla, ale upozorňovat na takové věci se jednoduše musí. Co není výrazně nebezpečné v aktuální čas se může právě v čase změnit na něco co nebezpečné je. Tím nechci „malovat čerty na zeď,“ ale vždy je lepší i stokrát upozornit než se jednou překvapeně divit.

    • 08. června 2019 (17.25)

      Ještě Vám přidám malé doplnění. Došlo mi vlastně až při třídění myšlenek na přípravu článku, který vyjde po neděli. Když to stihnu, tak v pondělí. Oni totiž ruští komunisté, kteří za návrhem tradičně opět stojí, strašně rádi upravují historii podle svého a využívají toho, že řada lidí prostě tak nějak žije s tím, že ony informace, které nám hustili x-let do hlav jsou stále platné a strašně moc jim vadí, když se objeví něco jiného.

  1. 11. června 2019 (16.06)
  2. 04. března 2020 (6.03)

Napsat komentář