Úvodní stránka > Různé > Zeptejte se kamaráda, jestli má doma akvárko. Možná naposledy… (EU 3/4)

Zeptejte se kamaráda, jestli má doma akvárko. Možná naposledy… (EU 3/4)

06. listopadu 2013 Napsat komentář Go to comments

eu03Určitě znáte ten vtip o logice a akváriu. Pro ty, kteří ho neznají ho připomenu.

Potká mladý policista staršího kolegu a ten nese v ruce knihu. Mladý se jej ptá co to nese a starší mu vysvětlí, že je to kniha, která pojednává o logice – logickém myšlení. Mladý polda říká, že tomu nerozumí a tak starší mu povídá: No tak například: Máš doma akvárko? Mladej říká: Ano mám. No tak vidíš, říká starší, z toho logicky plyne, že máš rád zvířata. Z toho zase plyne, pokračuje starší policajt, že ten, kdo má rád zvířata, má rád lidi. No a logické zase je, že kdo má rád lidi, a protože jsi chlap, tak máš rád ženský néééé??! Aha, povídá mladý polda a rozejdou se. Mladý policajt jde s jiným kolegou na ulici dělat pořádek a kolega se ho ptá co je nového. On mu na to říká, že se naučil něco o logickém myšlení a protože ani tento jeho kolega neví co to je – chce to vysvětlit. Tak mu mladý policajt vysvětluje: Máš doma akvárko??? Nemám, na to ten druhý. A mladý policajt mu říká: No tak jseš buzerant!!!

Nebojte se, nehodlám z toho dělat přehlídku vtipů. Natolik je dnešní téma vážné. Ten vtip jsem si nedopustil proto, že po přečtení tohoto článku vám možná na dlouhou dobu nebude do smíchu.

Předchozí články, věnované absurditám EU možná byly úsměvné. Bohužel ale realita je zcela jiná. Mrazí z ní.

EU dává ve své činnosti prostor i pro tzv. nevládní organizace, které, podle mého názoru slouží jako jakési think tanky ze kterých EU vychází.

Jednou z takových organizací je, ne zase tak moc prezentovaná, organizace s názvem Evropská rada na toleranci a smíření (ECTR).

Tato organizace, známá asi nejvíce z provozování tzv. Evropského týdne tolerance má ovšem ambice daleko vyšší. Konek konců u jejího založení v roce 2008 byl bývalý člen ÚV komunistické strany a bývalý polský president Aleksander Kwaśniewski a pokud se podíváte na přehled některých jejích členů (v odkazu na Wikipedii výše) naleznete řadu bývalých hlav států EU.

Nepůjde tedy jen o ambice, ale o víc. Jejich návrhy budou asi přijímány. A to dost nekriticky.

Byl jsem upozorněn na text návrhu, který tato organizace 17. září tohoto roku přednesla na zasedání výboru LIBE který má na starost občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Propracovat se složitým systémem webu EU k nečemu konkrétnímu je složité. Autoři pravděpodobně dobře vědí proč tomu tak je. Málokdo má tu trpělivost. A málokdo by asi měl vědět, co se na nás chystá.

Uvedený návrh byl představen v rámci práce Evropské unie na “Směrnici pro rovnoprávné zacházení” (ETD). Stane se tedy brzy zákonem, který bude náš parlament muset bez odporu přijmout.

A co jsem tedy nalezl?

Nejprve se podívejme na dokumenty.

V prvé řadě program schůze. Na čtvrté straně naleznete „zaškrtnutý“ příslušný bod programu. Program si můžete prohlédnout přímo zde:

Vlastní dokument (ke stažení ze stránek EU zde) si pak můžete prohlédnout níže.

Pro potřeby tohoto článku jsem si ho pečlivě prostudoval. Protože jsem přesvědčen, že při překládání nějakého textu ho pochopím nejlépe, vyhotovil jsem tedy překlad do češtiny. Může se hodit třeba těm, kteří angličtinou nevládnou a nebo se jim nechce překládat.

V souvislosti s překladem upozorňuji, že si nedělám nárok na zcela dokonalý překlad a profesionální překladatel jistě nalezne nějakou drobnou nepřesnost. Stejně tak se čtenáři omlouvám za to, že jsem možná neprovedl perfektní grafickou úpravu dokumentu a i jazyková korektura neproběhla asi zcela na 100% (někde píšu značku § a jinde píšu Oddíl a podobně).

Ale sami pochopíte, že o úpravu a možné gramatické chyby mi při četbě dokumentu šlo čím dál méně.

Úvod dokumentu na mě působil vcelku pozitivně. „Proč mě na to vůbec někdo upozorňuje?“ říkal jsem si. Vždyť to jsou obecně platné pravdy, které bych si nedovolil zpochybňovat. Tolerance je přeci nutná a také logická. Jsme přeci lidi.

Ale pak mě do očí koplo to spojení „Be it therefore enacted as follows.

Nařizuje se!

Od kdy se má nařizovat to, co je normální?

A hned v prvním paragrafu vidím dělení na nějaké skupiny. A poté výčet věcí a faktů, které jsou již dávno zakotveny snad ve všech předpisech.

Domníval jsem se, že si spolek „vysloužilých“ politiků potřebuje přivydělat a vytvořil dokument pro dokument aby vykázali nějakou činnost.

Mýlil jsem se. Dočetl jsem totiž k § 6.

Aniž by byly dotčeny stávající kontrolní mechanismy, vytvořte

zvláštní správní jednotkou, aby bylo možné dohlížet na

provádění tohoto statutu.

Takže se ustanoví jakási nová zvláštní jednotka v rámci represivního aparátu? Mám si to představit jako nějakou myšlenkovou policii? Nevím, ale o pár řádků dále je ještě hůř.

(C) vytvořit národní Komisi pro monitorování tolerance jako

nezávislý orgán – složený z významných osobností země, které jsou mimo

veřejnou službu – zmocněný k podpoře

tolerance.

To je jako co? Nějaký Výbor pro veřejné blaho?

Ten poslední co tu byl stál Francouze asi tak 16 tisíc lidských životů. Teď to plánujeme panevropsky?

A dokument přitvrzuje. V sedmém paragrafu se dozvíme, že mezi zvlášť závažné trestné činy přibudou další. Odlišné názory.

Pak už nepřekvapí paragraf osmý, který jasně definuje vymývání mozků a paragraf devátý, zcela nepokrytě zavádějící cenzuru.

To všechno v zájmu tolerance.

Někdy nadáváme na Američany. A máme určitě důvod. Jedno jim ale závidím. První dodatek ústavy. Svobodu slova. Mohou říci cokoli, zpochybnit cokoli a mají na to právo. V budoucí EU by jim asi pšenka nekvetla.

Katolická církev stála a stojí na dogmatech. Z historie víme, že jejich zpochybnění stálo život Giordana Bruna a doživotní domácí vězení Galilea Galileiho.

Jaká má být cena za zpochybnění oficiálního a nebo vyslovení vlastního názoru v „moderní“ Evropě?

Rubriky:Různé Tagy:, , ,
  1. Stejně anonymní jako ten, co se není schopen pod svůj blábol podepsat
    06. listopadu 2013 (9.38)

    Předpokládám, že autor je neonacista, oblíbenost zrovna tohoto portálu u extrémistů všeho ražení je všeobecně znám.
    Pak další komentáře ztrácejí smysl, protože lidé bez mozku, inteligence, znalosti historie a souvislostí nemá smysl brát vážně a komentovat.

    • 06. listopadu 2013 (12.21)

      Víte, já myslím, že není důležité, jestli tento blog, jak Vy píšete – portál, je a nebo není extrémistický a jestli já jsem a nebo nejsem neonacista. Zejména pokud hodnocení přichází od Vás.
      Důležité je, že podle mého názoru, neumíte pochopit psané slovo.

      Zkuste prosím napsat, kde se projevuji jako neonacista, pokud tedy ovšem vůbec víte, co to slovo znamená.
      A hlavně by možná čtenáře zajímalo, jak jste došel k závěru, že čtenáři tohoto blogu jsou extrémisté všeho ražení.
      Dokažte to. Reagujte na ty extrémisty v komentářích. Pokud to vůbec dokážete.
      Předpokládám, že autoři pozitivních komentářů jsou podle Vás také extrémisté. Jak také jinak, když pozitivně komentují extrémistický blog, že?
      Čím jsou extrémní? Podejte důkaz. Máte na to vůbec mozkové buňky?

      Jak je extrémní například komentující paní s nickem oldwomen, která jen jednoduše uvažuje hlavou, selským rozumem.
      Co extrémního je na komentářích pana Pelikána, který ve svých občasných vstupech, se kterými, dlužno podotknout, ne vždy zcela souhlasím, jak můžete náhledem zjistit, posuzuje rozdíly naší a zahraniční reality a jeho vhled je možná i zajímavým informačním zdrojem hodným minimálně zamyšlení.
      To je jen zlomek komentujících. Odsoudit můžete celou řadu dalších. Máte na výběr z celkového počtu více než 400 komentářů jen na tomto blogu. Na původním blogu Od Věci, o který se již ale nestarám, nereaguji a ani mě aktivita na něm příliš nezajímá, pak můžete pokračovat. Tam je sice komentářů jen kolem 80, ale i ty budou asi, podle Vás, neonacistické a extrémistické. Přestože jsem byl v jedné tamní diskuzi (nevím zda je ještě dostupná) nazván židovským internetovým vojákem.

      Píšete ve svém komentáři něco o lidech „bez mozku, inteligence, znalosti historie a souvislostí.“ No, zatím se mezi ně řadíte tak akorát Vy.
      Ale možná dokážete své obvinění odůvodnit a podložit. Zkuste to, pak si vážně přestanu myslet, že jste jen obyčejný zakomplexovaný člověk, který se užírá v nějaké gumárně v Odrách (mohu-li soudit dle Vaší IP adresy).

    • Jura Jurax
      11. listopadu 2013 (22.10)

      “protože lidé bez mozku, inteligence, znalosti historie a souvislostí nemá smysl brát vážně a komentovat” … píšete.

      Pak ovšem, jak z Vašeho textu zřejmo, nemá smysl komentovat ani Vás. Blbost u Vás kvete rudými květy.

      • 11. listopadu 2013 (23.45)

        Zdublovaný komentář jsem odstranil. To se stane každému.
        Můžete jen prosím upřesnit zda Váš komentář je na mě a nebo na anoynmního předchůdce?
        On si WordPress někdy vlákno diskuze vykládá tak trochu po svém…

      • Jura Jurax
        12. listopadu 2013 (1.36)

        Samozřejmě na toho anonymního předchůdce – on si WordPress ta vlákna skutečně vyložil poněkud osobitě 🙂

      • 12. listopadu 2013 (1.54)

        No nic není dokonalé. A navíc za ty prachy… 😉

    • izak
      13. listopadu 2013 (0.13)

      A hele TROLL snazici se za penize EU zdiskreditovat kazdy nesouhlasny nazor s protektoratem EU, ja myslim, ze pan, ktery tady osocuje slusne lidi z neonacismu je eurohujer a vlezdobruselista.

  2. 08. listopadu 2013 (20.42)

    Dobrý den , ta zvláštní jednotka , to je něco jako skupina ozbrojených lidí , co bude dohlížet na počínání druhých lidí , jako jakási svérázná obdoba „lítačky“ , co dohlížela na chování vojínů na vycházce za komunismu a ten co ji povede , bude něco jako „deveťák“ na útvaru .

    • 08. listopadu 2013 (21.39)

      Jen abyste nebyl optimista…

      Nevím proč, napadl mě teď jeden vtip, který se vyprávěl za minulého režimu.
      Víte jaký je rozdíl mezi optimistou a pesimistou?
      Pesimista si myslí, že nás komunisti všechny nechají odejít na Sibiř. Optimista se uklidňuje, že pojedeme vlakem.

  3. Vivien
    11. listopadu 2013 (9.09)

    Další z webů, který si dávám do záložek pro pravidelné čtení. Děsí mě, kolik lidí je stále ještě slepých a hluchých, a hlavně příliš pohodlných k tomu, aby vzali svůj život do svých rukou. Dokud někdo shora dává, jsou ochotni pomalu nechat si nakálet na hlavu.

    • 11. listopadu 2013 (9.41)

      Děkuji za zájem.

      Víte, já nejvíc nechápu jedno. Když se v ´89 změnil režim, studvoal jsem VŠ. Domníval jsem se tehdy, že to možná bude složité pro starší generace, ale moje generace je jiná, samostatná a až budeme v letech těch starších, budeme uvažovat jinak, protože nebudeme tak zatíženi minulostí.
      Ještě, že jsem se s nikým nevsadil…

  4. Petr Lenc
    11. listopadu 2013 (9.28)

    Mně se nejvíc líbí vysvětlivka II, v oddíle I…“Je třeba chápat, že „urážka skupiny“ se může jevit jako zaměřená na členy skupiny v jiném čase (jiná historická éra) nebo místě (za hranicemi státu)…(ii) It must be understood that the „group libel“ may appear to be aimed at members of the group in a different time (another historical era) or place (beyond the borders of the State)… výrok „křesťané po dobytí Jeruzaléma vyvraždili veškeré obyvatelstvo“ nebo „největšími obchodníky s otroky nebyli Evropané, ale Arabové“, případně „komunisti způsobili smrt většího počtu lidí než nacisti“ je podle tohoto přístupu urážkou skupiny a po přijetí navrhované legislativy bude třeba s autorem rázně zatočit.
    Ostatně jestli se nepletu, v našich školách už podobně zatočili s kocourem Mikešem…toho v knížce „ukradli cikáni“, takže se stal ideově závadnou literaturou…
    Orwell se nahoře musí smát jako blázen…

    • 11. listopadu 2013 (9.49)

      Přesně tak. Prostě budete myslet tak, jak je to správné. Vy to ale nevíte, tak vám to určíme.

      Jinak o Mikešovi jsem psal ještě na starém blogu zde: http://www.odklik.cz/IzwwF

  5. 11. listopadu 2013 (11.12)

    1/ je mi z toho „na blití, Velebnosti“. Nicméně to možná bude pro některé skupiny dvousečné, protože:
    2/ Oddíl3 – písmeno (B), odstavec (II) „nařizuje“ svobodu změnit nebo odhlásit něčí náboženství.

    Z celá EU idea se přetransformovala do pouhé trafiky pro ambiciozní maniaky, bohužel s velice nepříjemnými dopady na život obyčejných lidí. Potřebujete někdo nekonečné směrnice, nařízení, aby jste byli schopni žít ? A řídit směrnicí soužití „domácích“ a „návštěvníků“ ? Zhovadilost.

    • 11. listopadu 2013 (12.17)

      Případnou dvousečnost zajisté nahradí nějaký „Národní závazný prováděcí předpis.“
      Co by v tom Bruslu jinak ti mamlasové dělali, že.

  6. Jenda
    13. listopadu 2013 (16.14)

    Prosím opravte si – katolická církev, pravda, stojí na dogmatech, ale nic z toho, co řekli Galilei nebo Bruno, neodporuje církevním dogmatům. Jednalo se pouze o spor výkladový. Nezpochybňovali dogmata(články víry), ale pouze jejich omezené (dnes bychom řekli fundamentalistické) chápání.

  7. 18. ledna 2014 (12.04)

    Hi! I could have sworn I’ve visited this site before but after looking at many
    of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly delighted I discovered it
    and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

  1. 06. listopadu 2013 (11.58)

Napsat komentář