Úvodní stránka > Z domova > Jen obědy nestačí

Jen obědy nestačí

Díval jsem se co dnes půjde v televizi a všiml jsem si, že večer (článek vychází 17. ledna 2019 v odpoledních hodinách) půjde na ČT 1 debatní pořad „Máte slovo s M. Jílkovou.“ Dnešní téma je uvozeno následujícími slovy:

Minulý týden rozhodovala vláda, zda podpoří návrh sociálních demokratů na plošné zavedení bezplatného stravování pro školáky prvního stupně základních škol a předškoláky. Nebo dá přednost omezené variantě pro zhruba 170 tisíc dětí, na které jejich rodiče pobírají příspěvky. Vláda se přiklonila k omezenému návrhu. Podle průzkumů se zaplatí obědy zhruba 10 tisícům dětem ze sociálně slabých rodin. Ovšem pomoc se nedostává všem, kteří by ji potřebovali. Opozice ale poukazuje na to, že již nyní jsou obědy ve školách a školkách dotované státem a obcemi, proto další zvyšování nákladů na státní rozpočet odmítají.

Je zavedení plošného bezplatného stravování pro školáky rozhazováním prostředků státní pokladny? Mají být podporovány děti jen těch s nejnižšími příjmy? Nakrmí se ale všechny, jejichž rodiče si placení obědů ve školách nemohou dovolit anebo na obědy peníze těžce hledají?

zdroj

Věřím, že debata bude bujará. Vždyť nemocná zvířátka, zmlácené ženy a hladové děti je dobrý základ, jak získat politické body a ukázat, že protivníci jsou hrozně moc fuj, protože přeci hladové děti (trápená zvířátka, ženy s monoklem a podobně, podle potřeby) se musí podporovat.

Já si myslím, že bezplatnými obědy by to končit nemělo. Copak vy doma pouze obědváte? A kdepak je snídaně, večeře, dopolední a odpolední svačina? Aha? To ty hladovějící děti s nafouklými bříšky jen tak navnadíte obědem? Rozšiřme bezplatné obědy na celodenní stravování.

Protože jde ale o děti, nemělo by se skončit jen jídlem. Co tak bezplatné oblečení a bezplatné botičky. A i to by šlo rozšířit. Jsou rodiny, které mají nevyhovující koupelnu. Postavme ve školách koupelny a rozdejme dětem mejdlíčka a malé šampony. V hotelích to dávají na pokoje, my bychom mohli i do škol.

Že to je výčet absurdních nesmyslů? To si pište že je. Včetně těch bezplatných obědů.

Bezplatné obědy jsou jen a pouze populistický blábol. Pokud by dítě nešlo do školy, tak nejspíš dostane oběd doma. Jaký je pak rozdíl mezi obědem doma a obědem ve školní jídelně?

Už dnes jsou obědy pro žáky ve školních jídelnách dotované. Cena se v průměru dle veřejně dostupných zdrojů pohybuje mezi 20 a 30 korunami za oběd. To je určitě méně, než by byly běžné náklady na obdobnou porci při vaření domácího obědu. Nezohledňujme jen cenu surovin, připočtěme i náklady na energie a čas strávený s přípravou.

Dotování dotovaného je nejen absurdní, ale i totálně pomatené. Jak píšu o pár vět výše, pokud by dítě do školy nešlo, obědvalo by doma. Už nyní to je sakra levnější. Tak proč dotovat dotované? Důvod může být jen jeden. Hlasy voličů. No a protože návrh vyšel z hlav socdemáků, kteří těch hlasů mají poskrovnu, není se čemu divit. Je tedy třeba jen doufat, že se najde někdo, kdo nebude hrát tu hnusnou hru s hladovými dětičkami, nemocnými zvířátky a zmlácenými ženami (dle potřeby) a řekne takové blbosti jasné ne.


Článek vyšel původně v magazínu Abeceda kde ho naleznete na tomto odkazu.

  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář