Úvodní stránka > Z domova > O hajzlíkovi

O hajzlíkovi

long-25529_1280Kamarád má synovce. Podle jeho vlastních slov je to „pěknej hajzlík.“ Je mu šest let a už na hřišti podvádí děti.

Třeba u některého vidí hezké autíčko a povídá mu, ať mu to autíčko dá.

„A co za to?“ ptá se klučina na hřišti. „Přinesu ti masku ’Ajronmena.’ Svítej mu oči.“

Druhý den se klučina ptá synovce po tom „Ajronmenovi.“ „Já na něj zapomněl.“ dí kamarádův synovec. „Zítra ti ho přinesu.“ A klučina se těší dál.

Synovec přirozeně nemá žádnou masku „Ajronmena“ ale má klukovo autíčko. Další den přejde tedy na pískovišti do protiútoku.

„Čekáš na tu masku? Musíš počkat. Vykradli nás!“ A pokračuje v barvitém líčení toho, jak je vykradli maskovaní lupiči, svázali je, rozstříleli byt samopalem a ujeli po přestřelce s policií v několika Ferrari. Už je hledá i Interpol. A kluci na pískovišti mají oči na vrch hlavy.

Po týdnu si klučina ze začátku příběhu vzpomene na masku „Ajronmena.“ Rád by jí měl a nebo alespoň zpátky svoje autíčko.

„Ještě to doma nemáme pořádně uklizený po tý přestřelce.“ zní odpověď. „A do mýho pokojíčku se ještě ani nemůže, policie tam dala pásku. Ale masku jsem viděl ode dveří. Tu naštěstí nevzali.“

V poklidu uplyne další týden, ale kluk by přeci jen chtěl to co mu patří. Nesměle se tedy připomene.

„To jako že lžu? Nevíš, že to máme doma těžký, že nás vykradli? Měl by ses mi omluvit, že si myslíš že lžu. Asi si pozvu domu vopravdový kamarády aby tu masku našli. A tomu kdo jí najde dám to tvoje autíčko!“

Prostě hajzlík k pohledání.

Jako by mi to něco připomnělo. To nejdřív lžete o článku jakéhosi novináře, pak stoprocentně víte, že jste ho kdysi kdesi viděl, protože máte dokonalou paměť, pak ho hledá váš tým, potom jenom jeden přicmrndálek a pak rovnou nabídnete sto papírů tomu, kdo ho najde.

Ještě štěstí, že kamarád může tomu synovci dát na prdel, dokud je jen takovej malej hajzlík. Mohl by z něj vyrůst velkej hajzl. A těm se na prdel dává špatně. A potřebují to možná víc, než ti z pískoviště.

 

Článek byl původně zveřejněn v internetovém magazínu Abeceda a naleznete ho na tomto odkazu.

  1. 27. června 2015 (18.42)

    Tesim se na pokracovani jmenem „O jeste vetsich hajzlikovi co udaval spoluzaky a jak mu to vydrzelo dodnes“, aby vase zpravodajstvi ziskalo trochu na objektivite.

    • 27. června 2015 (18.54)

      Ono to není ani tak zpravodajství, jako spíš podobenství…

  2. Kugelig
    04. července 2015 (22.50)

    Tak podobenství? Jako každé podobenství i tohle pokulhává. A rovnou na obě nohy.

    • 04. července 2015 (23.03)

      I Vy jeden. Vám se to podobenství nějak personifikuje.

  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář