Úvodní stránka > Z domova > Vida, ono to jde

Vida, ono to jde

V minulosti jsem se několikrát pozastavoval nad tím, že sportovci požadují státní dotace na své záliby. Tu na provoz, tu na nějaký sportovní počin. Chtějí tak vlastně peníze nejen od těch, které jejich sport zajímá, ale i od těch, kterým je docela jedno jaký sport provozují a třeba ani neví, že takový sport existuje.

Psal jsem o tom jak z pohledu kritiky nešvarů s dotacemi spojených, například zde a nebo s trochou nadsázky tady. Vždy se stejným závěrem – platit to mají ti, které to vážně zajímá. Fanoušci a jiní příznivci. Pokud dotace, tak mají být jen formou nějakého sponzoringu ze strany soukromých osob. Stát to dotovat nemá.

Minulý týden jsem se dozvěděl, že

České ragbistky se dnes zapsaly do historie, když poprvé ovládly Evropský pohár, což je vůbec nejstarší ženská mezinárodní soutěž v ragby. Přitom ještě před sezónou to vypadalo, že se tým rozpadne, protože neměl peníze na provoz. Fanoušci se na ně ale složili a tým se jim odvděčil ziskem prestižní trofeje!

zdroj

To je zpráva, která mě opravdu potěšila. Ne, že bych byl fanouškem ragby, to ani náhodou. O nějakém Evropském poháru nemám ani potuchy a že máme nějaký ženský reprezentační tým nemám ani páru. Potěšilo mě něco jiného. Totiž to, že neměly peníze a nevykřikovaly, jak je potřebují, ale postaraly se o ně samy. To že je získaly od svých fanoušků je jenom správně. Kdo jiný by měl přispět, než ten koho ragby zajímá a baví. Jak je vidět, takoví lidé jsou a to co tvrdím pořád, že pokud je o něco zájem, vydělá to na sebe, je platné.

Je to dobrá zpráva pro všechny. Pro Brněnskou velkou cenu, pro tělovýchovné jednoty, pro fotbalisty i další sportovce – peníze jsou. Jen musíte dokázat, že je zasloužíte. No a pro stát to je také dobrá zpráva – dotace sportu se mohou klidně zrušit. A ve svém důsledku to je i dobrá zpráva pro kritiky neziskovek. Vždyť mezi deseti nejvíce dotovanými je hned sedm takových, které chtějí peníze na sport (viz info z roku 2016).

No není to dobrá zpráva?

  1. Karel Gaman
    21. března 2019 (13.49)

    Ono to zase s tím sportem není tak jednoduché. Jednoduše se řekne je to záliba, tak si to financuj sám. Jenže to je až primitivně zjednodušený pohled, on má totiž sport i jinou a velmi důležitou dimenzi. Kdokoliv se zeptejte náborářů pro policii, armádu, hasiče, případně různé záchranky, kolik lidi z deseti uchazečů přijmou. Zlomek, jednoho dva, a proč? protože nemají kondici, jsou slabí jak mouchy, a to mouchy urážím, ty jsou obvykle v dobré kondici. A jakpak se taková kondice získává, no …, no přece sportem, ležením na gauči to nebude! No, je pravda, že sportovní analfabeti toho o důležitosti sportu mnoho nevědí, takže se na sport koukají s despektem a vidí ho třeba prizmatem peněz, které někteří sportovci berou. A za co, kristepane? Za to že čutají do míče? Nu taky. Ale to důležitější je, že se ve slavných sportovcích děti malinko odrostlejší mládež vidí a chce taky sportovat. Ano takových je čím dál míň, proto ti, co organizují sport, a vědí, že je sport důležitý pro fyzický rozvoj mládeže, a to z důvodů branných, zdravého stylu života, a vůbec zvládnutí mimořádných událostí, třeba povodní a podobně. Nebo, když je třeba vyšplhat na strom před cunami, nebo jen prostě rychle prchnout na nejbližší kopec, utéct před ohněm, vyškrábat se odněkud ven, přelézt něco, prostě přežít! A k tomu je sport, k jehož provozování je třeba dotací, neboť tady nejde jen o pouhé uspokojování vlastních zálib!

    • 21. března 2019 (23.11)

      Nesouhlasím s Vámi. Vaše reakce je sice na první pohled zajímavá, ba možná i trochu logická, ale není vůbec k věci. Vy, a to zdůrazňuji, že jde o Váš pohled, vidíte v podpoře sportu nějaká pozitiva. OK, je to Váš názor a nehodlám Vám ho brát. Doufám ale, že nemáte tu nehoráznou drzost tvrdit, že je jediný správný. Já mám totiž názor jiný. Jiný názor má možná ten pán co ho ráno potkávám cestou na tramvaj, jiné bude mínění naší prodavačky v trafice a něco jiného si asi bude myslet moje sousedka. Který postoj je správný tak můžeme zjistit jedinou možnou cestou a to zrušením dotací a ponecháním podpory na volbě jednotlivých lidí. Jinak to prostě není možné zjistit. Dotování státem nejen že je z principu špatné, ale nevíc znemožňuje zjitit co je opravdu potřebné a co ne.

  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář